Kolme paljastusta – näistä syistä lääkkeiden hinnat ovat moninkertaistuneet

Apteekkien toiminta on luvanvaraista ja koko apteekkitoimiala on tunnetusti vahvan sääntelyn ja ohjauksen kohteena. On periaatteessa hyvä, että lääkebisnestä seurataan tarkasti ja että viranomaiset pyrkivät toiminnallaan varmistamaan lääkkeiden saatavuuden, turvallisuuden ja hintakehityksen maltillisuuden. Käytännössä huolenpito on kuitenkin muuttunut ongelmalliseksi, koska käytössä olevat ohjausmekanismit eivät enää toimi kuluttajien eduksi.

Aikaisemmissa blogiteksteissäni olen osoittanut, että apteekkitoimialan perusteellinen uudistus on välttämätöntä. Alan vapautus on kuitenkin vaikeaa, koska viranomaistoiminnan läpinäkymättömyys ja siiloutuneet käytännöt ylläpitävät kansalaisten kannalta haitallisia toimintamalleja. Näkemykseni mukaan viranomaisilla ei ole riittävää käsitystä toimintansa tosiasiallisista vaikutuksista: Emme enää voi hyväksyä sitä, että virkamiehet tekevät vain oman osuutensa kantamatta vastuuta järjestelmän kokonaisvaikutuksista.

Käsitykseni mukaan suurin yksittäinen lääkkeiden hintoja korottava tekijä on viitehintajärjestelmään sisäänrakennettu hinnoitteluautomaatti. Olen myös sitä mieltä, että apteekkarit tekevät valikoimapäätöksillään lääkepolitiikkaa, joka tulee kalliiksi niin asiakkaille kuin veronmaksajillekin. Osoitan tässä blogitekstissä myös, että viranomaisten omaksuma lääkkeiden hinnanohjauskäytäntö ei toimi kansalaisten eduksi ja että se vaatii pikaista korjausta.

Kolme paljastusta, jotka avataan tekstissä tarkemmin, ovat seuraavat:

  1. Halvimpia lääkkeitä ei juurikaan tilata apteekkien varastoihin.
  2. Viranomaiset ylläpitävät lääkkeiden hintapörssiä, jonka seurauksena aito hintakilpailu estyy.
  3. Lääkeyritys ei saa antaa apteekille lääkkeistä alennusta, mutta tätä sääntöä kierretään alalla vakiintuneiden käytäntöjen avulla. Valvovat viranomaiset ovat näistä toimista tietoisia, mutta eivät estä niitä.

lue koko artikkeli tästä

Tietoja Minna Isoaho

Minna Isoaho strategiakonsultti ja johtamisen sparraaja.
Kategoria(t): 2016 Uusi Suomi -blogit, Apteekkireformi, Politiikka Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.