Luovutaan tulonsiirrosta apteekeille – vaikutus talouteemme 108 miljoonaa euroa

Hallitus on tuoreeltaan ilmoittanut kehysriihen tuloksista ja julkaissut julkisen talouden päälinjat seuraaville neljälle vuodelle. Keskustelu on kiteytynyt 10 mrd euron kestävyysvajeen ympärille. Suunnitelman mukaan ongelma selätetään seuraavasti: Rakenneuudistusten (sote etunenässä) uskotaan tuovan 4 mrd € hyödyn, talouden kasvu hoitaa vajeesta 2 mrd € ja julkisen talouden leikkauksia eli kulusäästöjä tehdään 4 mrd € edestä.

Valtiovarainministeriön mukaan 4 miljardin euron kulusäästötavoitteesta puuttui noin 400 miljoonaa euroa. Kehysriihen tiedotustilaisuudessa kerrottiinkin vajetta paikkaavista uusista päätöksistä, joita olivat mm. polttoaineveron korotus, kehitysyhteistyörahojen leikkaus ja kuntien vastuulle tulevat kiinteistöverojen ja asiakasmaksujen nostovaatimukset.

Hallitus oli tiedotustilaisuudessa kovin optimistinen uskoen talouden tasapainottumiseen esitetyillä keinoilla. Toivottavasti suunnitelmat toteutuvat. Laskelmissa on kuitenkin paljon riskejä. Jos esimerkiksi työllisyysaste ei nouse odotetusti, niin budjettiriihi on taas kutsuttava koolle.

Juustohöylien teroittamista odotellessa esittelen kohteen, josta on saatavilla noin 108 miljoonaa euroa talouden rattaisiin pyörimään ilman, että heikoimmilta leikataan senttiäkäänEhdotan, että apteekkiliiketoiminnan saamasta vuotuisesta ja automaattisesta 108 miljoonan euron kannattavuustuesta luovutaan.

lue koko artikkeli tästä

Tietoja Minna Isoaho

Minna Isoaho strategiakonsultti ja johtamisen sparraaja.
Kategoria(t): 2016 Uusi Suomi -blogit, Apteekkireformi, Politiikka, Talous ja bisnes Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.