Käärmekeittoa poliitikoille ja hyviä päätöksiä PK-sektorille

Yritysten maksamasta yhteisöveron korkeasta tasosta on keskusteltu pitkään ja erityisesti suuryritysten kilpailukyvyn on väitetty kärsivän verotuksen vuoksi. Huoli on ilmeisesti kuitenkin aiheeton: Hesarin selvitysten mukaan suuryritykset käytännössä välttyvät yhteisöverolta, sillä toteutuneet yhteisöveroasteet ovat luokkaa 0 % – 2,8 %!  Kilpailukykypulmia on siis etsittävä jostain muualta.

Mikroyrittäjänä tiedän, että yrityksen kassaan tulevasta rahasta automaattisesti lähes puolet menee valtiolle: ensin arvonlisävero ja sen jälkeen neljännes voitosta. Lisäksi tietysti maksetaan kaikki palkkaennakot ja sotumaksut. Puhumattakaan yrittäjien superkalliista eläkevakuuttamisesta. Alvin vähennysoikeuskin on semantiikkaa aloilla, joissa liiketoiminta perustuu immateriaaliseen palvelutuotantoon.

Pienet yritykset eivät väistele veronmaksua, vaan kantavat kortensa kekoon vastuullisesti ja vielä investoivatkin Suomeen. Mikroyrittäjät ja PK-sektori ovat ylivoimaisesti tärkein työllistäjä ja verotulojen kerryttäjä Suomessa. Kannattaisiko veropäätöksiä ja muita rakenteellisia innovaatioita miettiä joskus ihan oikeasti näiden toimijoiden näkökulmasta hyvien veljien vastustuksesta huolimatta?

Lue koko artikkeli tästä

 

Tietoja Minna Isoaho

Minna Isoaho strategiakonsultti ja johtamisen sparraaja.
Kategoria(t): Johtaminen ja päätöksenteko, Politiikka Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.