Ulkoistamisen hyötylaskelmissa on virhe ja alkuperäinen tarkoitus on vesittynyt

Ulkoistusratkaisut ja vuokratyövoiman käyttö alkoivat yleistyä todenteolla reilu vuosikymmen sitten. Yrityksissä herättiin siihen, että lukuisien tietojärjestelmien hallinta koettiin hankalaksi. Pian saatiinkin loistoidea siirtää kokonaisvastuu systeemeistä oman talon ulkopuolelle. Ulkoistusmarkkina oli syntynyt ja käytäntö levisi myös muihin tehtäväkokonaisuuksiin. Hyödyt näyttivät houkuttelevilta, mutta totuus on karulla tavalla toinen.

Ensi alkuun tuntui ihan hyvältä ajatukselta irrottaa omasta ohjauksesta kokonaisuuksia, joihin toisilla toimijoilla oli annettavissa lisäarvoa. IT-puolella sille lienee edelleenkin perusteita, mutta kehitys kiinteistönhuollon, taloushallinnon ja siivoustöiden ulkoistusten kautta nykytilanteeseen, jossa lähes kaikki työ on ositettu ja annettu eri toimijoiden tehtäväksi, on tuhoisaa.

Töiden osaoptimointi ja vastuun siirtäminen oman talon ulkopuolelle on kokonaiskalkyylissä johtanut siihen, että jokaisen työvaiheen teettämisestä on saatava myös voittoa, pelkkä kulujen kattaminen ei riitä. Ulkoistuksesta on tullut bisnesmalli, jossa jokaiseen työvaiheeseen on syntynyt voitontekemispakko.

Lue koko artikkeli tästä

 

Tietoja Minna Isoaho

Minna Isoaho strategiakonsultti ja johtamisen sparraaja.
Kategoria(t): Johtaminen ja päätöksenteko, Politiikka, Talous ja bisnes Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.